Zimní měsíce na hradě Rabí

Vstupní brána hradu Rabí je uzavřená. My ale nezahálíme a připravujeme se na novou sezónu...

   Monumentální hrad Rabí se uložil k zimnímu spánku. Lidé, kteří o něj pečují, však nelenoší a dělají vše pro to, aby se hradní areál mohl široké veřejnosti představit v celé své kráse 1. dubna 2021.
   Přestože to může znít neuvěřitelně, v zimních měsících jsou naše aktivity velmi pestré a netrávíme je "za pecí". Pomalu, ale jistě pokračují práce v lese, obklopujícím hradní areál. V našem provozním zázemí obnovujeme různé dřevěné prvky, s nimiž se návštěvníci setkávají v hradním areálu. A když napadne sníh, vydáme se do hradu a odklízíme ho (aby při oblevě tající sníh a voda nepoškozovaly zdivo).
   Současně se připravujeme na novou návštěvnickou sezónu. Rozšiřujeme si své vědomosti a nové poznatky o dějinách hradu doplňujeme do průvodcovských textů. Stejně tak upravujeme informace, s nimiž se návštěvníci mohou setkat v naší muzeální instalaci. Vedle tohoto často diskutujeme a hledáme další cesty, jak zlepšit naše služby.
   S opatrností promýšlíme kulturní a společenský program. Připravujeme sezónní výstavy, oslovujeme různé umělecké soubory a všichni doufáme, že se v letošní sezoně bude konat Rabijáda, Rabský Floutek i Vánoce na hradě.
   Ze všeho nejvíce se ale těšíme, až zima skončí a hradní brána se opět otevře návštěvníkům.