Rabí

V městečku Rabí a jeho blízkém okolí se nachází několik pozoruhodných míst

Související památky

Pod mohutnými rabskými hradbami se rozkládá poklidné městečko. Jeho náměstí obklopují domy s pestrobarevnými štíty ve stylu selského baroka a malebná zákoutí se objevují přímo pod hradem, na tak zvaných Hradčanech.

Součástí „Hradčan“ jsou místa, připomínající zdejší izraelitskou komunitu. Na tu upomíná židovský hřbitov, na kterém stojí bílé, vápencové náhrobky s rostlinnými dekory a nápisy v hebrejském či německém jazyce, a dům č. p. 102, v němž bývala židovská modlitebna.

Z centra městečka se můžete vydat několika směry na příjemné, nenáročné procházky:

Na východním okraji Rabí stojí barokní kostel svatého Jana Nepomuckého, od něhož se otevírají jedny z nejhezčích pohledů na hradní areál.

Na severu se nad městem zvedá vrch Šibeník. Na jeho úbočí (asi sto metrů od silnice, vedoucí do Budětic) se nachází vodárna – půvabná novogotická stavba připomínající hrádek.

Na západním okraji Rabí se zvedá vrch Líšná. V jeho lesích (přibližně po dvaceti pěti minutách pěší chůze z centra obce) narazíte na pozůstatky gotického kostelíka Všech Svatých. Na úpatí Líšné (asi čtyřicet minut pěší chůze z náměstí) se ukrývá také Vintířova studánka s léčivou vodou.